Jeroen Zange heeft een cursus over Cross Stickings geschreven. Deze verscheen eerder in de Slagwerkkrant. Elke week worden video's met een aantal cross sticking-oefeningen op Facebook gepost. Meer uitleg en extra drumvideo's over deze cursus kan je hieronder terugvinden. Schrijf je nu in voor een gratis drumles!
Inleiding
Cross stickings ogen spectaculair, maar ze zijn meer dan dat: Ze zijn uitermate effectief als bewegingsoefening. Bij cross stickings moet je namelijk heel bewust bezig zijn met je motoriek: Je moet beheerst en in balans bewegen. Door cross stickings te trainen verbeter je niet alleen je slagkracht (sterkere handen en vingers, betere timing, intensiteit en articulatie in je slagen), je verhoogt ook je concentratie. Daarbij is het heel leuk om te doen!
Video
In deze cursus geeft Jeroen je een aantal tips & tricks hoe je cross stickings, ongeacht je niveau, efficiënt kan trainen en praktisch kan toepassen. De oefeningen beginnen bij de basis, maar je zal merken dat je al snel serieus aan de bak moet om de oefeningen goed te spelen!
De beste manier om cross stickings te leren is goed te kijken naar drummers die cross stickings doen en hun bewegingen dan na te doen (observeer en imiteer). Daarom is van elk deel video’s gemaakt. Op deze pagina vind je een uitleg over de video’s. De video's vind je onderaan de pagina.
Verder is hieronder een stappenplan voor je opgesteld om snel en goed te werken.
Stappenplan Cross Stickings
1. Bekijk de video: Observeer de bewegingen en doe ze na.
2. Doe elke oefening langzaam met metronoom (bpm = 70).
3. Staar niet naar het plafond, maar kijk naar de beweging van je handen. Check!
4. Beweeg ontspannen (voeten op de pedalen, rechte rug, schouders en armen laag). Check!
5. Speel licht, houd je beweging compact. Check!
6. Raak elke trommel in het midden, dan laat je de hele ketel spreken. Check!
7. Speel elke slag met dezelfde intensiteit. Check!
8. Herhaal uiteindelijk elke oefening 50x zonder te stoppen.
Tip 1:
Je zal jezelf bij punt 3 tot en met 7 van het stappenplan telkens moeten controleren of je nog wel doet wat van je gevraagd wordt. Control jezelf en zeg “check!” en focus dan op de volgende stap!
Tip 2:
Oefen eerst alleen de beweging van de handen, zodat je je alleen op de beweging hoeft te concentreren. Op deze manier maak je je de beweging eigen (automatiseren van beweging). Daarna kan je voetostinato’s (vaste voetpatronen) toevoegen, waarbij coördinatie (relatie tussen handen en voeten) een belangrijke rol gaat spelen.
PDF: Transcriptie Voetostinato’s
Handpositie
Bij cross stickings kunnen je handen twee posities innemen: de open positie en de gesloten of gekruiste positie (rechterhand over linkerhand en andersom). Bij de open positie begin je altijd met de rechterhand (voor linkshandige drummers met de linkerhand), bij de gesloten positie met de linkerhand. Je kan zowel onder als boven een hand kruisen. Voor deze cursus maken we alleen gebruik van de single-stroke-beweging (RLRL), ook wel om-en-om-beweging genoemd.
En nu aan de slag!
Cross Stickings deel 1. De basis: Bewegen over twee punten
Uitleg
In dit eerste deel spelen we cross stickings in een horizontale beweging tussen twee punten: 1) floortom en snaartrommel; 2) snaartrommel en hihat en 3) floortom en hihat.
Voordat we met cross stickings beginnen doen we de oefening eerst tussen hoge tom en snaartrommel (verticale beweging). Op deze manier kan je eerst wennen aan de beweging tussen twee punten.
Video 1: Double-stroke-thema tussen twee punten
In de eerste oefening speel je een thema, dat ontstaat als je double strokes (RR LL) speelt, waarbij de rechterhand op de hoge tom en de linkerhand op de snaartrommel blijft. Speel daarna het thema nogmaals, maar dan in single strokes (RLRL).
Speel dezelfde oefening, maar dan tussen floortom en snaartrommel: er ontstaat een cross sticking. Let op het boven- en onderlangs kruisen van de handen!
Video 2: Double-stroke-thema tussen twee punten: 1) snaartrommel en hihat en 2) floortom en hihat
Video 3: Permutatie
Permutatie is het opschuiven van het thema ten opzichte van de downbeat.
Video 4: Praktische toepassing: Cross sticking fill in16den
Video 5: Praktische toepassing: Cross sticking fill in sextolen
Ga elke dinsdag en vrijdag naar deze pagina (drumschoolcleuver.nl/drumwiki/cross-stickings) voor nieuwe drumvideo's over de cursus Cross Stickings! Like & Share us on Facebook!
Bij Drumschool Cleuver kan je over allerlei verschillende muziekstijlen les krijgen. We kunnen je heel veel vertellen over grooves, fills, techniek en coördinatie die jij nodig hebt om een bepaalde stijl te kunnen spelen. Ook schrijven we hier regelmatig cursussen over in de Slagwerkkrant (SWK).
In onderstaande blokken hebben we alle informatie overzichtelijk voor je geordend. We voegen regelmatig nieuwe informatie toe, dus houd de site in de gaten. Je kan ons ook volgen via Facebook.
Drumles volgen bij Drumschool Cleuver? Bel of mail ons dan voor een afspraak of een GRATIS DRUMLES.
Double-stroke-thema tussen twee punten: 1) snare en hihat en 2) floortom en hihat.
Double-stroke-thema tussen twee punten: 1) snare en hihat en 2) floortom en hihat.
Permutation
16th note fill
16th note triplet fill